Aktuális ajánlások az iskolai tornaórákra alkalmas szemüvegekhez

Az iskolai sportokhoz alkalmas szemüvegek vagy kontaktlencsék magától értetődően a sportfelszerelés részei, akárcsak a megfelelő sportruházat és a sportcipő!

A fénytörési hibával rendelkező gyerekek és fiatalok számára az iskolai sportoláshoz alkalmas szemüvegek a következő követelményeknek tesznek eleget: éleslátást biztosítanak, ezáltal optimalizálják a sportteljesítményt; a rossz látás miatt bekövetkező bekövetkező baleseteket és sérüléseket elkerülhetővé teszik; különleges tulajdonságaik miatt védik a szemet a károsodások és balesetek ellen sportolás közben.

iskolai sportszemüveg

A hétköznapi szemüvegeket, amelyek nem teljesítik ezeket a feltételeket és esetenként szem- és arcsérüléseket okozhatnak, mégis hordják az iskolai sportolás közben. Olykor maguknak a szülőknek a beleegyezésével viselik a gyerekek a hétköznapi szemüvegeket a tornaórákon, s ezzel a felelősséget is áthárítják, ha bármilyen káresemény történik. A baleseti biztosítóknál azonban mégsem jelent mentséget, mert az iskolai sportbalesetek miatti felelősség átruházása a nevelői jogokat gyakorlók részéről nem lehetséges. A jogi helyzetet az sem változtatja meg, ha a tanárok jelzik a sportolás során keletkező veszélyeket a hétköznapi szemüveg viselése miatt.

Kizárólag a kontaktlencse tudja a sportolásra alkalmas szemüveget helyettesíteni. A hiányzó sportszemüveg miatti felmentés a tornaóra alól egészségpolitikai szempontból (a részvétel és az esélyegyenlőség érdekében) nem védhető és ezért elutasítható.

A fénytörési hibákkal rendelkező tanulókat a sportoláshoz alkalmas szemüveggel vagy kontaktlencsével kell ellátni, hogy ugyanolyan biztonsággal és azonos eséllyel tudjanak sportolni, mint azok a gyerekek és fiatalok, akiknek nincsen látást korrigáló eszközre szüksége. Ezért a sportoláshoz használható szemüvegek és kontaktlencsék ugyanolyan magától értetődően a sportfelszerelés részei, mint a sportruházat és a sportcipők!

A nem világos és nem egységes szabályozás miatt a tanárok nem tudnak arról dönteni, hogy a gyerekek által hordott szemüvegek alkalmasak-e az iskolai testneveléshez. Az aktuális RUB sportszemüvegteszt 2017 egyértelmű ajánlásokat fogalmaz meg, ezzel segít mind a tanároknak, mind pedig a szülőknek.

RUB sportszemüveg-teszt

Egyre több gyermekszemüveg alkalmas a sportoláshoz

Az iskolai sportoláshoz alkalmas gyerekszemüvegek minősége egyre javul. Ezt mutatja az az iskolai sportszemüvegteszt, amelyet 2017-ben már negyedik alkalommal végzett el a Ruhr-Universität Bochum (RUB) sportorvosi és sporttáplálkozási tanszéke.

A tesztelt modellekből 19 teljesítette a vizsgálat követelményeit (www.schulsportbrillentest.de), csakúgy, mint a szakértő szűriét, amelyben sportorvosok, tudományos szakembere, biomechanikusok, szemorvosok és látszerészek foglaltak helyet. 2014 óra, amikor a próbát hét szemüveg állta ki a sportoláshoz alkalmas szemüvegek vizsgálata során, a szemüvegek száma folyamatosan növekszik. A gyártók az ASIS-követelménykatalógus „Iskolai sporthoz alkalmas” szemüvegek fejezetében lefektetetteket figyelembe véve új, tornaórákon is hordható szemüvegmodellekkel lépnek piacra.

A tesztek, amelyeket a Ruhr-Egyetem sporttudományi karán fejlesztették és amelyeket szakértők bevonásával (szemészek, látszerészek, mérnökök, sporttudományi szakemberek) végeztek el, megkönnyítik a sportoláshoz alkalmas szemüvegek kiválasztását. Ennek érdekében az „iskolai sporthoz (tornaórákra) alkalmas szemüvegek” és az „iskolai sporthoz alkalmas szemüvegek plusz szemet védő” kategóriákat hoztak létre. Az „iskolai sporthoz alkalmas szemüvegeket” a tornaórák során sérülés veszélye nélkül kell tudni használni, kialakításuknak lehetőleg robusztusnak kell lennie, a mechanikus igénybevételeknek (pl.: leesés, „labdatalálat”) ellenállnia, s közben a mindennapi használatra is alkalmasnak lennie.

Az „iskolai sporthoz alkalmas szemüvegek plusz szemet védő”-nek ezeken túlmenően a szem védelme szempontjából magasabb elvárásoknak kell megfelelniük a sportolás során. A követelménygyűjtemény az alábbi címen tekinthető meg: www.schulsportbrillentest.de

sportszemüveg teszt

RUB – Iskolai sportszemüvegteszt 2017

A Ruhr-Egyetem Bochum (RUB) tehát – már negyedik alkalommal – a „jó látás az iskolában, az egyesületben és a szabadidőben” kezdeményezés keretében elvégezte a tornaórákon használt szemüvegek vizsgálatát, azért, hogy az erre alkalmas (egy jelölés odaítélésével) szemüvegek mindenki számára „felismerhetőek” legyenek!

A vizsgált szemüvegeket két kategóriára osztották:

– „Iskolai sporthoz alkalmas szemüvegek (napközbeni viselésre is alkalmasak)” = sárga plakett

– „Iskolai sporthoz alkalmas szemüvegek (plusz a szemek védelme) = zöld plakett

A vizsgálat menete

A RUB sportszemüvegteszt három részből állt:

– objektív, szabványosított tesztek az ECS Vizsgálati Laboratóriumban (Aalen)

– sporttudomány (labor-)vizsgálatok a RUB-on szakértői értékelések a RUB-on Objektív, szabványosított tesztek

A szemüvegkeretek objektív és szabványosított vizsgálatai (pl.. DIN EN szabványok) az ECS Gmbh aaleni vizsgálati laborjában készültek. Egységesített feltételek mellett többek között a tartósságot, a hőmérséklet-álló képességet és a keretek híd-deformációját vizsgálták, csakúgy, mint a látómezőt. Mivel a (z iskolai) sportolásra alkalmas gyermekszemüvegeknek sokoldalúan terhelhetőnek kell lenniük, a terhelési próbákat (pl.. lövés, pattanó labda vagy High Mass Impact-tesztek) szigorú kritériumok alapján végezték el (pl.: az amerikai ANSI szabvány).

(a) A vizsgálat áttekintő felépítése – a labda fentről esik (cca. 30km/h sebességgel) a vizsgált fejre

(b) Magasfrekvenciás videokamera – dokumentálja a labda-szemüveg kontaktot 210kép/másodperc sebeséggel

(c) Vizsgált fej a tesztállványon – súlyokkal megtartva

(d) Vizsgált modell – a vizsgált fejen; a vizsgálati fej méretét a mindenkori szemüvegmodellhez igazítva

(e) és (f) Terhelési vizsgálat

– standarizált „jelenete” a mindenkori szemüvegkeret-modellnek

suliszemüveg teszt

Sporttudományi (labor-)vizsgálatok a RUB-on

A sporttudomány (a sporthoz köthető követelményekhez igazodva) vizsgálatok során a szemüvegkeretek standarizált „labdalövéseknek” tettük ki. Ehhez különböző labdákat, mint például focilabda, kézilabda, röplabda stb. használtak a tesztelők. A „lövés kísérletek” értékeléshez „high speed” kamera felvételek segítségével, az alábbi kritériumokat választottuk ki:

– a szemüveg le/lecsúszik a fülön, az orról és/vagy a fejről
– a szemüveg deformálódik (a szemet/arcot veszélyezteti)
– a műanyag lencse elmozdul (pl.: a szem irányába)

A továbbiakban (sporttal összefüggő) terhelési teszteket végeztünk el, pl.: egy, a földön lévő szemüvegre „rálépést” szimuláltunk

Szakértői értékelések

A sportszemüveg-vizsgálat harmadik részegysége szakmai minősítésen alapult. Ehhez a szemészet és a látszerészet területéről érkeztek szakemberek. A véleményezés alapjául az ASIS-követelménykatalógus „iskolai sportoláshoz alkalmas szemüvegek” fejezete szolgált. A minősítés szempontja többek között a szem védelme, a szem szemüveg okozta sérüléseinek kockázata a sportbalesetek során, a kipárnázottság, a rögzítés és az egyéni beállíthatóság voltak.

Műanyag „üvegezés” (korrekciós lencsék)

A RUB iskolai sportszemüvegteszthez – szabványosítási okok miatt is – a tesztszemüvegeket az Eugen Stratemeyer GmbH&Co. KG (Bochum) szemüveglencse manufaktúra Trivex – műanyag lencséivel látták el.

Figyelembe kell venni, hogy az iskolai sportoláshoz alkalmas szemüvegek funkcionalitása csak akkor biztosítható, ha annak „beüvegezése” (műanyag korrekciós lencsékkel – követelményrendszer 2014; Trivex vagy Polycarbonat) a látszerésznél szakszerűen történik. Az alkalmas keretet egyedileg kell kiválasztani és a fejformához igazítani. Emellett figyelembe kell venni az olyan gyártói figyelmeztetéseket (és a RUB-teszteredményeket), mint a „csak rögzített fejpánttal alkalmas sportoláshoz”!

A teszteredmények: kilencszer „zöld” és tízszer „sárga”!

A vizsgált szemüvegmodellek közül 19 sikeresen teljesítette a teszteket és ezért „sportoláshoz alkalmas” kategóriába került (közülük 12 modell a korábbi RUB iskola sportszemüvegteszteken már eredményesen szerepelt.) Tíz szemüvegkeret kapta meg a „sportoláshoz alkalmas (napi viseletre is alkalmas)”, kilenc modell még a (kiegészítésképpen) a magasabb követelménynek számító szemvédelem az iskolai sportban „iskolai sporthoz alkalmas plusz” megjelölést. Részletes eredményeket a Teszteredmények 2017 „összesítésben” találnak.

Összegzés

Az iskolai sporthoz alkalmas gyerek-/sportszemüvegek megjelölése/rangsorolása mint a végső felhasználó számára egyfajta döntési segédlet, minden bizonnyal fontos (első) lépés. A biztonságtechnikai, szabványokra támaszkodó értékelési szempontok, valamint a sportolásra vonatkoztatott funkcionális aspektusok, az esztétikai és divatkritériumok – mint például a keretdizájn – álltak a fókuszban, annak érdekében, hogy a szemüvegeket a gyerekek/fiatalok elfogadják (3).

A jövőre vonatkozóan reményre jogosít fel az a tény, hogy 2017-ben további gyártók (a 2014-2016 közötti időszak összehasonlításában) modelljei váltak sikeressé, ezzel is növelve az „iskolai sportoláshoz alkalmas szemüvegek” választékát. Hosszabb távon el kell érni és elfogadottá kell tenni a nagy szemsérülés kockázatával járó sportágakhoz alkalmas sportszemüvegeket.

Minden negyedik gyerek fénytörési hibával, de korrekciós eszköz nélkül vesz részt a tornaórákon!

A Ruhr-Universität Bochum vizsgálatai alátámasztják, hogy minden negyedik gyerek fénytörési hibával vesz részt a tanórákon. Vagy azért, mert nem is tudnak róla, vagy azért, mert például a mindennapi szemüveget nem szabad/nem tudják hordani. A vizsgált iskolás korú gyerekek további 15%-ának kirívó hiányosságai vannak vizuális területen, ami további megfigyelést tesz szükségessé (pl.: ismételt látásvizsgálat 6-12 hónap elteltével). Azok közül a diákok közül, akik a mindennapokban látásjavító segédeszközt hordanak (kb. 20%), minden második nem hord semmilyen szemüveget a tornaórán. (2,3,7)

Szerző: Dr. Gernot Jendrusch

A cikket fordította: Stockinger-Bakonyi György

szemüvegteszt

Források:

[1] Remus, R. (2015). Die richtige Schulsportbrille. https://www.uk-nord.de/de/unfallkasse-nord/presse/newsartikel/artikel-presseinformationen/news/die-richtige-schulsportbrille.html (Zugriff am 31.01.2017)

[2] Jendrusch G, Krabbe J, Feja L, Platen P.Ametropia/defective vision and motor performance in school sports. In: N Balagué,
C Torrents, A Vilanova, J Cadefau, R Tarragó, E Tsolakidis (Eds.), Book of Abstracts of the 18th annual Congress of the European
College of Sport Science – 26-29th June ECSS Barcelona 2013 – Spain. Barcelona (Spain): ECSS; 2013:160.

[3] Hollweg H. und Jendrusch G. (2014). Die schulsporttaugliche Kinderbrille – „Nischenprodukt“ oder ein Schritt auf dem Weg in Richtung „Gutes Sehen in allen Lebenslagen“? DOZ (Deutsche Optiker Zeitung) Optometrie & Fashion 69(6):34-38.

[4] Sibley B. A. and Etnier J. (2003). The relationship between physical activity and cognition in children: a meta-analysis. Pediatric Exercise Science 15:243-256.

[5] Bittmann F., Gutschow S., Luther S., Wessel N. und Kurths J. (2005). Über den funktionellen Zusammenhang zwischen posturaler
Balanceregulierung und schulischen Leistungen. Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 56(10):348-352.

[6] Hoffmann E. (2013). Wie wirken sich Schäden des Sensoriums auf die Schulleistungen aus? (Projekt „Schnecke“). Verfügbar unter:
http://schnecke.inglub.de/schnecke.html

[7] Jendrusch G, Auth C, Wissing H, Schulz D, Henke T, Platen P. Fehlsichtigkeit, visuelle Defizite und motorische eistungsfähigkeit im Schulsport. Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin. 2011;62(7/8):182.

[8] Schnell D. (2009). Augen. In: Sportverletzungen. 2. Auflage (Hrsg. M. Engelhardt), Elsevier GmbH, Urban & Fischer Verlag,
München, S. 197-214.