Az iskolai sportokhoz alkalmas szemüvegek vagy kontaktlencsék magától értetődően a sportfelszerelés részei, akárcsak a megfelelő sportruházat és a sportcipő!

Az iskolai sporthoz alkalmas gyerek–/sportszemüvegek megjelölése/rangsorolása mint a végső felhasználó számára egyfajta döntési segédlet, minden bizonnyal fontos (első) lépés. A biztonságtechnikai, szabványokra támaszkodó értékelési szempontok, valamint a sportolásra vonatkoztatott funkcionális aspektusok, az esztétikai és divatkritériumok – mint például a keretdizájn – álltak a fókuszban, annak érdekében, hogy a szemüvegeket a gyerekek/fiatalok elfogadják [3].

Sportszemüvegteszt

A jövőre vonatkozóan reményre jogosít fel az a tény, hogy 2017-ben további gyártók (a 2014-2016 közötti időszak összehasonlításában) modelljei váltak sikeressé, ezzel is növelve az „iskolai sportoláshoz alkalmas szemüvegek“ választékát. Hosszabb távon el kell érni és elfogadottá kell tenni a nagy szemsérülés kockázatával járó sportágakhoz alkalmas sportszemüvegeket.

A RUB iskolai sportszemüvegteszt 2017 kísérőjeként megjelent Sportoláshoz alkalmas szemüvegek az iskolában, egyesületekben és szabadidőben szórólapokat lehet terjeszteni szemorvosok révén, pl.: az első gyerekszemüveg rendelésekor, de látszerészeken keresztül is, az üzletben, a gyerekszemüveg választásakor és adaptálásakor – mint döntési segédletet a szülők számára. Azok a szülők, akik a RUB-szóróanyagot 2017-ben a szemorvoson keresztül kapták meg, azok előzetes információk alapján, a látszerészt felkeresve, hozzáértő szemüvegajánlásban részesülnek, arra számíthatnak.

Szemüveg sportoláshoz

Természetesen (és ez teljes mértékben szándékos) a (rendszeres) RUB iskolai sportszemüvegteszt, a kísérő szóróanyaggal, plakáttal és más médiumokon keresztüli megjelenésekkel „finom nyomást“ akar a látszerész szakmára és a szemüveggyártókra gyakorolni, annak érdekében, hogy az „iskolai sporthoz alkalmas szemüvegeket“ a választékba felvegyék/készleten tartsák, illetve új, megfelelő modelleket – az ASiS-követelménykehez igazodva – fejlesszenek ki!

És ez már most érzékelhető: megjelentek az első új modellek, amelyeket „tudatosan“ az AsiS-követelményeinek megfelelőn terveztek/fejlesztettek. A „kíváncsiság“ a RUB iskolai sportszemüvegteszt 2018-ra már most fokozódik!

2017 óta a Német Tornatanárok Egyesülete (DSLV) támogatja a RUB kezdeményezését. A RUB tudósai velük együtt lépnek politikai síkra annak érdekében, hogy valamennyi iskoláskorú gyerek és fiatal számára a sportoláshoz alkalmas szemüveget segédeszközzé minősítsék és így a biztosítók által finanszírozható legyen.

Mindent összevetve ez egy kedvező folyamat, amelyből végső soron mindenki profitál, de mindenek előtt a gyerekek és a fiatalok!

RUB sportszemüveg-teszt

[3] Hollweg H. und Jendrusch G. (2014). Die schulsporttaugliche Kinderbrille – „Nischenprodukt“ oder ein Schritt auf dem Weg in Richtung „Gutes Sehen in allen Lebenslagen“? DOZ (Deutsche Optiker Zeitschrift) Optometrie & Fashion 69(6):34-38.

A cikket írta: Dr. Genrot Jendrusch
Fordította: Stockinger-Bakonyi György
Forrás: Optikai Magazin XXI. évfolyam 2. szám

A tesztről részletesebb cikkünkért kattintson ide: Sportszemüvegteszt