Háttér

Habár a szilikon-hidrogél lencsék speciálisan a folyamatos viselésre lettek kifejlesztve, egyre inkább napi korlátlan használatra ajánlják ezt a lencsetípust. Az utolsó három évben három különböző kontaktlencse jelent meg a piacon kifejezetten napi viseletre: O2Optix, az Acuvue Advance és az Acuvue Oasys, míg a Bausch&Lomb elkezdte a PureVision promótálását, mint napi kiterjesztett viselésű lencsét. Ezekhez a típusú napi korlátlan lencsékhez azonban szükség van tisztításra, tárolásra és fertőtlenítésre és ezekre a körülményekre való tekintettel az ápolószer kompatibilitása ezzel a lencsetípussal kiemelkedő szempont.

Tények és tapasztalatok a szilikon-hidrogél lencsékkel kapcsolatosan

Bár a szilikon-hidrogél lencsék alapanyagának előnye a magasabb oxigén-áteresztő képesség, ugyanúgy az alapanyagból ered az a hátránya is, hogy hidrofób a felszíne. Ezért szükség van a felszín módosítására a víztaszítás megoldására, más szóval a víztaszítás „elrejtésére”. Ilyen módosítás a Pure Vision esetében a plazma oxidáció, a Ciba Vision N&D és az Air Optix esetében a plasma „bevonat”, míg az Acuvue Advance és az Oasys esetében egy belső nedvesítő közeg, PVP alkalmazása. Ezek a technikák különböznek a hatékonyságukban, és a lencse felülete néhány területen hidrofób vagy lipofób marad, ami azt jelenti, hogy ezek hajlamosak a könnyből a lipid elvonására, amely pedig megköt a lencse felszínén.
Az irodalom szerint a szilikon-hidrogél lencsék sokkal érzékenyebbek a lipid lerakódásra, mint a fehérje lerakódásra. Ez a lipid réteg potenciálisan vonzhat más lipófób anyagokat, úgy mint a polimerikus fertőtlenítőket, melyek általában megtalálhatók a többfunkciós ápolószerekben. Ha a páciens nem tisztítja a lencséjét, a fertőzés szintje addig nőhet, amíg valamilyen szemsérülést nem okoz, melynek első jele például a corneán megjelenő szemmel látható folt. A valóságban ilyen problémák megjelenése alacsony azon szilikon hidrogél lencsét viselő páciensek esetében, akik többfunkciós ápolószert használnak, de a kontaktológusok nem hagyhatják figyelmen kívül a fent leírtakat.

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a legnagyobb problémák, amelyeket a szilikon-hidrogél lencsét viselők esetében tapasztaltak, a komfortérzethez kapcsolódnak és ez az alábbiaknak tulajdonítható:
– a használt alapanyag merevsége
– gyengébb nedvességtartó-képesség a hidrogél kontaktlencsékhez képest
– a tartósítószer beépül a lencsébe (a fentebb ismertetettek miatt)

Ápoló termékek a Szilikon Hidrogél kontaktlencsékhez:

Az elmúlt néhány évben számos újság publikációja jelent meg a szilikon-hidrogél lencsék és az ápolószerek kapcsolatáról, mégis az látszik, hogy a szakirodalomban említett probléma kapcsolódik a foltosodáshoz, ha a szilikon hidrogél lencséket, különösen a B&L PureVision lencséket RenuMp-ápolószerrel használják. Érdekesség, hogy nem jelentkezett ilyen probléma más PHMB-t tartalmazó többfunkciós ápolószer használata esetén.

A következőkben 4 megjelent tanulmány összefoglalása olvasható:

1. ReNu Multi Plus összehasonlítás az Optifree Expressz –szel (L.Jones, 2002)

 • A PureVision lencsét viselő páciensek esetében Renu MP-t használók 37%-nál tapasztaltak aszimptómatikus cornea foltosodást, míg az OptiFree Expresszt használók 2%-nál (Jones et al Optom Vis Sci, 2002)
 • Hasonló problémát fedeztek fel korábban a Gp II. hagyományos hidrogél lencséknél

2. AOSept Plus összehasonlítása az Optifree Expressz –szel (C. Amos, 2004)

 • 25 Focus Night&Day lencsét viselő páciens használt peroxid alapú (AoSept Plus) és polyquaternium-1 alapú rendszert
 • A kutató tapasztalata szerint a peroxid rendszert használók esetében az általános foltosodás kisebb mértékben volt tapasztalható, mint a polyquaternium-1 rendszert használók esetében
 • Továbbá egyik AoSept-et használó páciens esetében sem volt tapasztalható atipikus foltosodás, és 2 páciensnél a 25ből (8%) aki OPtiFree-t használt, abnormálisan magas foltosodás volt tapasztalható

3. Renu Mulitpus – AOSept összehasonlítás (CCLR Waterloo, 2004)

 • a peroxid rendszerű ápolószert használó pácienseknél nem mutatkozott szignifikáns (jelentős) eltérés a normális cornea foltosodástól és nem jelentkezett magas foltosodás
 • a PHMB alapú ápolószert használó páciensek esetében jelentős cornea foltosodás tapasztalható a normálishoz képest, az utóvizsgálatok során is.
  A foltosodás a Focus N&D lencsék esetében kevésbé, míg a PureVision Lencsék esetében nagyobb mértékben megfigyelhető
 • 47%-a PHMB-Pure Visiont használóknak és 21% a PHMB- FND kombinációt használóknak mutatott jelentős foltosodást.
 • A foltosodás általánosságban enyhe mértékű (100-as skálán ábrázolva <25), és néhány esetben tapasztalható volt egy folt mentes terület körülvéve egy szokatlan gyűrűs alakzattal, ahogy arról már korábban írtak.

4. Renu Multiplus és Focus Aqua összehasonlítás (C. Amos, 2004)

 • Tanulmány a cornea foltosodás elterjedtségéről és mértékéről olyan Focus Night&Day kontaktlencsét viselő pácienseknél, akik PHMB renszerű ápolószert használnak
 • 1 hónap eltelte után a Renu MP-t használó páciensek 24% mutatott atipikus cornea foltosodást, míg a Focus Aqua-t használó páciensek között nem volt tapasztalható jelentős, kiemelkedő foltosodás.

5. J. Schofiled – Áttekintés, Optican Magazin- 2005 április

 • J. Schofiled publikálásában megjelent egy összefoglalás, amely bemutatja a Szilikon-hidrogél kontaktlencse tanulmányokat, különös figyelmet fordítva az ápoló termékek hatására
 • Az alábbi grafikonból kitűnik, hogy a hidrogén-peroxid alapú AOSept + használata esetén mutatta a foltosodás mértéke a legkedvezőbb értéket (az általános osztályozó skálán: 0,2-es érték)
 • A grafikonról az is leolvasható, hogy a legrosszabb értékeket a RenuMP használata esetén tapasztalták
 • Érdekesség, hogy a Focus Aqua esetén, ami szintén tartalmaz polyhexande-ot, jobb eredményeket tapasztaltak, mint a hasonló összetételű OptiFree Express, vagy Renu Mp esetén

A cornea foltosodás elterjedése a kontaktlencse viselők között:

tanulmány lencseápolók

Levonható az a következtetés a fenti tanulmányokból, hogy azok az ápolószerek, melyek azonos mennyiségű polyhexanidot tartalmaznak, teljesen különböző módon viselkednek és tisztán látható, hogy néhány ezek közül kompatibilisebb a szilikon hidrogél lencsékhez, mint a többi. Az utóbbi pár évben egy amerikai kutató, G. Andrasko (Alcon által támogatott) publikálásában megjelent egy tanulmány a foltosodás megállapíthatóságáról a szilikon lencse illesztését követő két órában. Mind Lyndon Jones és az Andrasko tanulmány tisztán azt állapítja meg, hogy a szilikon-hidrogén lencsékhez a peroxid rendszerű ápolószer alkalmazható a legjobb feltételekkel a foltosodás szempontjából. Nagyon fontos és hangsúlyos a következő néhány pont a cornea foltosodás szempontjából:
– a cornea foltosodás könnyen kimutatható az illesztést követő két órán belül és fokozatosan csökken
– a cornea foltosodás az FDA vagy az Efron osztályozó skálán nem minősül klinikailag jelentősnek
– hidrogén peroxid alapú ápolószerek a legmegfelelőbbek

All In One Light és a Multi

A multifunkcionális All in One Light 1 ppm Polyheaxanide fertőtlenítőt tartalmaz és 10 éve sikeresen került bevezetésre a piacon. Ez alatt az idő alatt a Light Anglia legelterjedtebb ápolószerévé vált. Ez az ápolószer még mindig a „rub and rise” szlogennel kerül promótálásra és ez most különösen fontos a szilikon hidrogél lencsék felületére történő lipid lerakódás miatt, ezért az illesztők körében ismét népszerűséget élvez.
Azon illesztők részére, akiket még mindig aggodalommal tölt el a fertőtlenítőt tartalmazó többfunkciós ápolószer használata, lehetőségük van a Multi használatára. Ezt a felületaktív tisztítót a 3%-os hidrogén peroxid teszi egy lépcsős ápolószerré.
Tény, hogy ez a tartósítószer mentes ápolószer hatékony tisztítószer a szilikon-hidrogél lencsét viselők számára. A Multinak számos előnye van a hagyományos peroxid rendszerű ápolószerek között. Első, hogy a páciensnek nem kell aggódnia a lencse tisztítása miatt, mert a lencse automatikusan megtisztítódik a közömbösítés korai szakaszában. A felületaktív tisztító adalék a multiban képes arra, hogy eltávolítsa a lerakódott zsírt, fehérjét, és a környezeti szennyeződéseket így megvédve a lencsét minden időben. Másodsorban a tartósítószer lebomlik az egész éjszakás semlegesítés során és nem épül bele a lencse felszínébe, ezért a páciens nincs kitéve semmilyen toxikus lencsefelszíni lerakódásnak. Harmadik, hogy a poloxamer felületaktív adalék úgy működik, mint egy felületsíkosító, így a lencseviselés komfortosabb.

Miért a Synergi?

A Sauflon a fentebb említett hatások miatt döntött úgy, hogy kifejleszti a Synergit, mely egy olyan Oxipolt tartalmazó, tartósítószer-mentes, többfunkciós ápolószer, ami kifejezetten szilikon-hidrogél lencsékhez lett kifejlesztve.

 • Az Oxipol a tisztító, fertőtlenítő, nedvesítő adalékok szinergikus kombinációja
 • az oxipol nedvesítő összetevője biztosítja, hogy a lencse felszíne extrán nedves maradjon, így növelve a felhelyezett lencse kényelmességét
 • az oxipol tisztító komponense zsír specifikus, de eltávolítja a dörzsölés által a lerakódott fehérjét is
 • „rub and rinse” javasolt a lencse fokozott higiéniájának megőrzése érdekében
 • a fertőtlenítő összetevő az ápolószerben egy stabil oxichlorite vegyületként van jelen, ami ártalmatlan a szemre
 • a vegyület szétbomlik oxigénre, sóra, és vízre, a fertőtlenítés közben és a szemen is
 • A Synergi kitűnő antibakteriális hatékonyságot mutat az összes szemészeti fertőzéssel szemben
 • A Synergi tartalmazza a klinikailag bizonyított, viszkozitást növelő komfort adalékot (HPMC), ami fokozza a lencseviselő egész napos komfortérzetét.

Hogyan fejti ki a hatását a Synergi a mikrobakteriális szennyeződések ellen?
synergi
Az anti-mikrobakteriális hatóanyag a Synergiben a Szódium-klorid és a hidrogén peroxid. A hatóanyagok részek millióiként vannak jelen és a flakonban egy stabilizált oxi-klorid vegyületként jelennek meg. A szódium-kloridnak megvan az a tulajdonsága, hogy képes szétbontani a klorid-dioxidot, ami egy rendkívül hatékony anti-mikrobakteriális hatóanyag, és a hidrogén peroxid stabilizálja a kloridot, ezzel megelőzve a lebomlást, amíg az ápolószer a flakonban van. A klorid érzékeny az UV fényre, ezért a Synergit műanyag flakonban tárolják, ami nem engedi át az UV fényt, kiszűrve ezzel a reakció beindulását.
Amint a Synergi a kontaktlencse tokba töltődik, amely a szennyezett kontaktlencsét tartalmazza, az oxiclorid vegyület részleges lebomlása megy végbe, ami által alacsony számú klór-dioxid és hidrogén peroxid szabadul fel, ami megöl minden szennyeződést a lencsén és a kontaktlencse tokban is. A szétbomlás a mikroorganizmusok jelenlétének és az UV fény hatásának köszönhetően következik be. A hidrogénperoxid és a klórdioxid tovább bomlik NaCL-ra, vízre és oxigénre. Azt is megfontolás alá kell venni, hogy néhány a stabilizált oxiclorid vegyületből maradhat a lencse tokban reggelre, de ennek a mértéke függ a tokban lévő szennyeződés mértékétől.

Miért nem válik szét a klorid és a hidrogén-peroxid a flakonban?

Mert a két hatóanyag vegyülete/kombinációja oxiklorid vegyületként van stabilizálva, és mert a műanyag flakon által az UV fény sem indítja be a reakciót.

Miért nem marja a Synergi a szemet?

Elsősorban két ok miatt:
1. Mert a klór és a hidrogén peroxid ebben a stabilizált formában nem csíp/mar.
2. Minden szabad hidrogén peroxid könnyen lebomlik a könnyben lévő enzimek által oxigénre és vízre.
3. A visszamaradt ápolószer a pislogás által gyorsan eltűnik a könnyben.