Normális körülmények közt az ibolyántúli fény kedvező élettani hatást fejt ki az emberi szervezetre. Nem mindegy azonban, hogy milyen intenzitású és hullámhosszúságú sugárzás éri testünket és az sem, hogy hol: míg a bőrfelület esetén a mértékletes napozás kimondottan előnyös, addig az emberi szemet elérő láthatatlan fény esetenként határozottan káros lehet.

 

Az UV sugárzás fajtái

A legkevesebb gondot a rövidebb hullámhosszúságú UV-C okozza, mivel ezt a Föld ózonrétege elvileg hatásosan kiszűri. Az UV-B és UV-A azonban eljut a szemig, sőt be is lép – minél nagyobb a hullámhossza (azaz minél közelebb van a látható fényhez), annál Inkább. A 280-320 nm közötti sugárzásra igen érzékeny emberi bőr lesülésének elsődleges okozóját, az UV-B-t a szaruhártya is elnyeli, aminek következtében például hóvakság, photokereatitis alakulhat ki.
Az UV-A áthalad a szaruhártyán és eléri az emberi szem lencséjét. Bár ez a sugárzás hosszabb behatással ugyanúgy hozzájárulhat a hóvakság kialakulásához, mint az UV-B, ennél is sajnálatosabb, hogy a 300 és 400 nm közé eső sugarak által folyamatosan bombázott szem fotokémiai változásokat szenvedhet, majd öregedéssel párhuzamosan ez a közeli UV fokozatosan elhomályosítja a szemlencsét, azaz szürkehályogot is okozhat. Egyre bizonyosabb, hogy a szürkehályog operációk egy részét ezen típusú UV sugárzás miatt kell elvégezni.

Veszélyeztetettség
Ismertek azok a tényezők, melyek a szem fényérzékenységét, a káros sugárzási hatások valószínűségét fokozzák. Ezek közül mindenképpen meg kell említeni az alábbiakat:
A foglalkozást, akár szabadban (pl. építőmunkások, földművesek, rendőrök, vízi mentők stb..), akár bizonyos megvilágítási körülmények mellett végzett munkáról van szó.
A hobbyt: utazási- és szabadidő-eltöltési szokásaink miatt egyre többet vagyunk napon. A sportolók és szurkolóik, síelők, a vízi sportok kedvelői, horgászok jelentős UV sugárzásnak vannak kitéve.
A gyógyszereket: sok, a fényérzékenységet fokozó gyógyszer van forgalomba (pl. bizonyos nyugtatók, antibiotikumok stb.).
Az UV-sugárzás elleni védelem
A Nap fényéből származó UV-sugárzással kapcsolatosan nem hangsúlyozható eléggé a meghatározott szűrőképességű napvédő szemüveg alkalmazásának fontossága.

Különösen gyermekek estén szükséges a megfelelő védelem biztosítása.
Nem megfelelő UV-védelem esetén a lencse nagyobb kárt okozhat, mint ha nem használnánk: a csökkentett fényáteresztés miatti pupillatágulás ugyanis növeli a szembe jutó káros sugárzás mennyiségét.
Ezért fontos, hogy optikai szaküzletekben vásároljunk napszemüveget, ahol a szolgáltatás minősége és a napvédő ill. szemüveglencsék rendszeres ellenőrzése a garancia, hogy teljes körű UV-védelemmel ellátott napvédő szemüvegeket vásárolhatunk.

 

A CéBé napszemüveg nyereményjáték nyolcadik betűje ebben a cikkben található : Driwevear lencse

A játék leírása itt található: CéBé játék