Hoya szakértő optika

Egy Rómában tartott nemzetközi optikai találkozón a következők kerültek megállapításra az optikai piaccal kapcsolatban:

1. A múltban mind a látszerészek, mind pedig az ipar szereplői a napszemüvegre és a divatkövetésre fókuszáltak. Ez hatással volt az optikai keretekre is, hiszen begyűrűztek erre a területre az egyre divatosabb szemüvegkeretek. Azonban a gazdasági válság első jeleként jelentősen módosult a vásárlóerő, a divatdiktálás és követés vesztett jelentőségéből. A napszemüveg értékesítése is egyre nehezebb lett,  mert egyre több ruházati boltban is lehet napszemüveget is vásárolni. Ez a tendencia  nem csak Magyarországra jellemző hanem a külföldi országokra is.
Ebben a versenyben ki kell használni a  lencsék iránti elsődleges keresletet (hiszen a legfontosabb igény a válság alatt is, hogy jól lássanak az emberek), jelen körülmények között sokkal jobban kell koncentrálni a szakmaiságra és a technikai újítások követésére és ennek kommunikálására, mint a múltban!

2. A vásárló felé irányuló figyelem és a szolgáltatások egyre fontosabbá válnak az optikai üzletekben!

3. Nehezebb időkben az együttműködések fontosabbá válnak! Egyedül sokkal nehezebb megbirkózni a válsággal, mint összefogva.

Az összefogásnak két fajtája jellemző manapság:
– látszerészek összefogása (pl. Opticnet)
– az iparágon belül a nagykereskedelmi cégek egymással és a látszerészekkel való összefogása (pl. Hoya-Opticnet partnerek)