A vállalatot Moritz Krueger, Philipp Haffmans, Daniel Haffmans és Harald Gottschling alapította 2003-ban. Valamennyi terméküket kézi összeszereléssel készítik a cég berlini gyárában. 2014-ben a Mykita elköltözött a jelenlegi székhelyre, a történelmi Pelikán Házba Berlinbe, Kreuzbergbe. A Mykita elnevezés a „Kita” szóból származik (a német Kindertagesstatte, azaz bölcsőde rövidítése) és hivatkozik a cég első telephelyére, mely egy bölcsőde épülete volt.

A Mykita-nak New Yorkban, Berlinben, Párizsban, Monterreyben (Mexikó), Bécsben, Zürrichben, Cartagena de Indias-ban és Tokióban is van saját üzlete, és termékeiket több mint 60 országban árusítják.

2004-ben a Mykita piacra dobta Collection No.1 elnevezéssel az első metál keretes kollekcióját. A keretek rozsdamentes acélból készülnek és jellegzetességük a csavarok és hegesztett alkatrészek nélküli szabadalmaztatott zsanérmentes dizájn. A Collection No.2-t nem sokkal ezt követően dobták piacra; a kollekcióban acetát kereteket találhatunk, szemüvegeket és napszemüvegeket egyaránt.

Mykita Mylon sun mountain

A Life, Decades és Luxe kollekció szintén a termékek sorához csatlakozott. A Life kollekció a vállalat legvilágosabb modelljeit tartalmazza, melyek ultra vékony kerete csupán három részből áll. A Decades kollekció a XX. század különböző korszakainak látványos formáit veszi alapul. A Luxe kollekció a természetes forrású anyagokra helyezi a hangsúlyt.

2010-ben a Mykita bemutatta a Mylon-t, mely új anyagot használ, a poliamidot, amit elsőként alkalmaztak a szemüveg iparág területén. A szelektív lézeres szinterezéses technika (SLS) használatával egyedi kereteket alkottak, melyek mellőztek mindenféle formai kötöttséget. A teljes gyártási folyamat során semmiféle hulladék nem keletkezik, a felhasználatlan por újrahasznosításra kerül későbbi használat során.
A gyártó szerint a Mylon könnyedségének köszönhetően a dizájn lehetőségek széles skáláját kínálja; továbbá az anyag termikus rugalmassága révén a keretek teljes mértékben állíthatóak.
Az első Mylon kollekció 2011 szeptemberében a Silmo szemüveg kiállításon debütált.

Mykita Mylon

A nyolcadik évfordulóját ünnepelve a vállalat kiadta a Mykita 8 könyvet, mely híres művészek és fotográfusok munkáit tartalmazza, mint: Bernhard Willhelm, Mark Borthwick, Agathe Snow, Billy és Hells, Sarah Illenberger, Lina Ehstrand, Bengtsson, Mikio Hasui, Signe Kjaer és Kristin Loschert.

2009-ben a Mykita és a német divattervező Bernhard Willhelm piacra dobott egy közösen kifejlesztett szemüveg kollekciót. A kollekció tükrözött Franz napszemüveg modellje nemzetközi média figyelmet is kapott, miután Sarah Jessica Parher színésznő is ilyet viselt a Szex és New York 2. részében.

Más divattervezőkkel is együtt dolgozott a Mykita, mint például Moncler, Romain Kremer, Marios Schwab, AlexandreHerchovitch, Agathe Snow és az Uslu Airlines nevű kozmetikai cég, akikkel együttműködve három pilóta napszemüveget is megalkottak, melyeknél a keret és a hozzá tartozó körömlakk színe összhangban van.

2012-ben a Mykita együttműködést jelentett be Damir Doma-val, az elismert párizsi divatház formatervezőjével. Együtt alkották meg a Mykita Damir Doma szemüveget, mely Damir Doma esztétikumát és a Mykita legújabb technológiai fejlesztéseit ötvözi. Valamennyi termék kézzel készül Németországban és válogatott luxus termékeket és specialitásokat kínáló üzletbe szállítják szerte a világon.

Mykita Margiela

A cikk forrása: Diop magazin 2015. augusztus IV. évf. VIII. szám