A ledfények jelentősen befolyásolhatják az élővilágot. A University of Exeter kutatása kimutatta, hogy például a pókok és a bogarak éjjel a kivilágított területekre gyűlnek, teljesen függetlenül attól, hogy egyébként milyen életritmusban éltek.

Ha ötven százalékra vették a ledeket vagy kikapcsolták éjfél és hajnali négy között, akkor sokkal kisebb volt a hatás a rovarokra, mint amikor teljes fénnyel égtek a lámpák.

Ledes közvilágítás

Azért fontos ezt a kérdést vizsgálni, mert egyre több helyen használnak ledeket a közvilágításban is. A tanulmány szerint 2011-ben a globális piacnak csak a 9 százaléka volt ledes, 2020-ra már 69 százalék lesz. Emiatt a kutatók aggódni kezdtek a növényekre és állatokra gyakorolt hatásuk miatt. Kutatásokat kell végezni, hogy megelőzzék a még nem látható ökológiai következményeket.

A kutatásukban arra keresnek választ, hogyan tudják a hatóságok csökkenteni ezeket a hatásokat. Ráadásul nem csupán a rovarokat érintik ezek a hatások, de akár a gerincesek vadászási szokásait is megváltoztathatja, hiszen fénybe teljesen máshogy viselkednek az állatok, mint sötétben.

Cikk forrása: www.index.hu 2017.02.06.