Ausztrál kutatók a világon elsőként dolgoztak ki diagnosztikai eljárást a diabétesz szemészeti szövődményeinek korai azonosítására – írja az MTI.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által kifejlesztett Remote-I technológia lehetővé teszi, hogy a cukorbeteg páciensek rendszeresen megvizsgáltathassák a szemüket a háziorvosukkal, amivel elkerülhető a költséges szemorvosi vizit.

A nyugat-ausztráliai Perth lakossága tesztelheti elsőként a módszert. A próbát vezető Yogi Kanagasingam szerint minden harmadik cukorbeteg páciens diabéteszes retinopátiával – a cukorbetegek vakságát előidéző ideghártya-elváltozással – küzd.

„A cukorbetegség okozta látásromlás vagy vakság gyakran megelőzhető a korai diagnózissal és az időben megkezdett kezeléssel” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az általános orvosok meghatározó szerepet játszanak a diabéteszhez hasonló krónikus betegségek kezelésében.
„Amennyiben észlelni tudjuk a korai elváltozásokat és megfelelően tudunk közbelépni, akkor megelőzhetjük a vakságot” – jegyezte meg Kanagasingam.

A perth-i GP Superclinic egészségi intézményben tartandó próbaidőszak alatt a Remote-I technológiával nagy felbontású képeket fognak készíteni 200 páciens retinájáról és a felvételeket feltöltik egy felhőalapú rendszerbe, hogy egy specialista megvizsgálja őket.

Cikk forrása: www.index.hu 2016.11.14.