A SZEMÜVEGEKET A RENDŐR ÁLLOMÁSOK HIVATALNOKAI VISELIK, HOGY SEGÍTSÉGÉVEL ELLENŐRIZZÉK AZ UTAZÓKAT A HOLDÚJÉVBEN.
Kínai rendőrök arcfelismerő napszemüveget viselnek

A kínai rendőrségnek új fegyverrel gazdagodott a felügyeleti arzenálja:olyan napszemüveggel, melyben beépített arcfelismerő rendszer van. A helyi média tudósítása szerint a szemüvegeket Zhengzhou-ban, a „feltörekvő megacity” vonat állomásain tesztelik, segítségével átvizsgálhatják az utazókat a közelgő Holdújévi vándorlás (kínaiul „tavaszünnep”) alatt. Ez egy rendkívül zsúfolt ünnepi menet, gyakran a föld legnagyobb vándorlási eseményeként emlegetik. A rendőrség elmondása szerint a napszemüvegeket már hét keresett gyanúsított elfogásánál használták jelentősebb esetekben, valamint 26 olyan egyénnél, akik hamis személyazonossággal utaztak.

Kínai rendőrök arcfelismeő napszemüveget viselnek
A napszemüvegek a kínai állam egyre növekvő technikai-felderítésének legújabb mérföldkövei. Az elmúlt években a város forrásokat különített el különböző fejlett nyomkövetési technológiák számára, fejlesztve a mesterséges intelligenciát, melyet a városok környékén egyének azonosítására és digitális megfigyelésére használnak. Egy becslés szerint az ország több mint 600 millió CCTV kamerával rendelkezik majd 2020-ig, a kínai technológiai fejlesztések révén pedig olyan fejlett funkciókkal rendelkeznek majd, mint a testtartás/járás felismerés.
A Wall Street Journal beszámolója szerint a napszemüvegeket Zhengzhou-ban, a pekingi alapítású LLVision Technológiai Vállalatnál fejlesztették. Wu Fei,a vállalat vezérigazgatója közleményében elmondta, az LLVidion együtt működik a helyi rendőrséggel, hogy az igényeknek megfelelően fejlesszék a technológiát.
Az arcfelismerő szoftver számára kihívást jelentett, amikor CCTV kamerákon volt telepítve, a kép ilyenkor homályos volt és mire sikerült egy célpontot beazonosítani, addigra már el is mozdulhattak a kamerák. Ezzel szemben a napszemüvegek megadják a rendőrség számára „annak a lehetőségét, hogy bárhol ellenőrizhessenek”-mondta Wu. „Azáltal, hogy hordható szemüvegeket készítünk, Al-val az elülső végeknél, azonnali és pontos visszacsatolást biztosítunk. Azonnal eldönthető, hogy mi legyen a következő lépés.”
Arcfelismerő szoftver
A napszemüvegeket egy csatlakoztatott mobil egység vezérli és 3,99yuan-ért vagy 636$-ért árusítják (bár az arcfelismerés biztosítása extra költségekkel jár). Az LLVision elmondása szerint egy előre feltöltött, 10.000 gyanúsítottból álló adatbázisból 100 milliszekundum alatt képesek felismerni egyéneket, de figyelmeztet, hogy a valós életben a használat pontossági szintje eltérő lehet a „környezeti zaj” miatt.
Egy olyan eszköz rugalmas használta, mint ezen szemüveg is, aggodalmat kelt azon magánemberekben, akik úgy vélik, hogy az új felügyeleti technológia megfelelő körültekintés nélkül lett kifejlesztve, így jelentős új erőket biztosít a kormányok számára. Ez különösen igaz Kína esetében, ahol a bűnüldözés teljes szabadsággal nyomon követheti és felügyelheti a polgárokat. William Nee, Az Amnesty International kínai kutatója elmondta: „Annak a lehetősége, hogy a rendőr hivatalnokok számára napszemüvegekbe beépített arc felismerő technológiát adunk, a kínai felügyeleti államot végső soron még inkább mindenütt jelenlevővé teheti.”

Forrás: Dioptrans Magazin, 2018. március VII. évfolyam III.szám / theverge.com / Fotó: AFP/Getty Images