A síelés manapság közkedvelt kikapcsolódás, de mielőtt belevágnánk, bizony nem kevés dolgot kell beszereznünk. Persze aggodalomra semmi ok, gyártók tucatjai várnak bennünket mindent tudó portékáikkal. Mikor már sikerült beszerezni a gyapjúból készült aláöltözőnket és a gyöngyvászon nadrágunkat is, még hátra van egy igen fontos kellék megvásárlása, melyre talán, főleg kezdő síelők, kevésbé figyelnek oda. Nem más ez, mint a megfelelő napszemüveg.

ski2

Az éles látás síelés közben kritikus, hiszen jól be kell látnunk az egész terepet és a többi síelőt is, hogy biztonságosan hódolhassunk szenvedélyünknek és megelőzzük a baleseteket. Egy jó minőségű sí szemüveg segíthet tisztán látni akár zord körülmények között is, hóesésben vagy erős szélben. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a magasabb tengerszint feletti magasságnál a visszatükröződő napsugarakat a hó felerősíti, ami akár hóvakságot is okozhat.
A normál színezett lencsék csak csökkentik a fény erejét, ám a szemet bántó csillogás továbbra is megmarad. A polarizált lencsék speciális rétegelt filmbevonata ellenben kiszűri a vakító polarizált fényt, ezáltal a látás kontrasztosabb lesz, a szem pedig kevésbé fárad el. Műanyag és üveg alapanyagra egyaránt felvihető ez a réteg, vagyis a napszemüvegek és a sí szemüvegek között is találunk ilyeneket. A polarizált lencsék kiválóan szűrik az UV sugarakat is. Erre nagy szükség van síelés közben, mivel a friss hó az UV sugárzás 80%-át tükrözi vissza. Az erős közvetlen napsugárzás rövid vagy akár hosszú távú problémákat okozhat, ráadásul a káros hatások életünk folyamán összeadódnak.
Polarizált lencsét nemcsak síelés közben érdemes viselni, fényszűrő hatásuk a mindennapi életben is gyakran előnyös lehet, például ha vízparton tartózkodunk vagy autót vezetünk.

polarizált lencse

Hogyan válasszunk napszemüveget a síeléshez?

 • Fontos, hogy szemüvegünk megszűrje az UV sugarakat és a vakító fényt, mindezek mellett jó periférikus látást biztosítson és kényelmes legyen.
 • Használjunk az időjárási körülményeknek megfelelő lencsét:
  Ködben, havazásban: sárga, rózsaszín vagy világos narancsszínű lencsét
  Felhős, változékony időben: világos narancs, narancsszínű lencsét
  Napos időben: polarizált vagy fekete lencsét
  Esti, kivilágított pályán való síeléshez: átlátszó lencsét
 • A sí szemüvegek között létezik dupla lencsés típus is, ami melegen tartja az arcot és kevésbé párásodik be.
 • Az élesebb látás érdekében kérjünk a lencsére olyan réteget, ami a párát a legjobban taszítja. Megszüntetni nem fogjuk tudni a párásodást, de minimalizálni tudjuk.
 • Mindig győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott szemüveg kompatibilis a védősisakunkkal!