A szilikon-hidrogél kontaktlencsék bevezetése merőben új fejezetet nyitott a kontaktológiában. Tekintettel azonban a szilikon-hidrogél alapanyagok hidrogélektől eltérő sajátosságaira, ezzel együtt a kontaktencse ápolás is új kérdéseket vet fel.

 kontaktlencsék

A szilikon-hidrogél lencsék esetében a könnyfehérjék kevésbé, míg a zsírok erőteljesebben kötődnek a kontaktlencséhez, szemben a hidrogél lencsékkel. A lerakódás mértéke azonban nem csak a kontaktlencse alapanyagától, a felszínkezelés meglététől vagy hiányától, az alkalmazott ápolószertől és annak használati módjától (dörzsöléses vagy dörzsölés nélküli használat), hanem a páciens könny-összetételétől is függ.

Az ápolószerekben lévő konzerválóanyag hatására a szaruhártyán fellépő pontszerű festődés is multifaktoriális jelenség. Kialakulásában szerepet játszik egy adott konzerválószer hámtoxikus hatása, a konzerválószer koncentrációja az ápolószerben, egy adott kontaktlencse alapanyag ápolószer felvételének és leadásának mértéke, azaz a lencse és ápolófolyadék interakciója, a kontaktlencse áztatásának időtartama, valamint a páciens egyéni érzékenysége. Fentiek kombinációja fogja meghatározni a lencseviselet sikerességét.

A CIBA Vision komplett portfóliót kínál a szilikonhidrogél lencsék ápolásához az AOsept®, SOLOCARE AQUA™ és Aquify™ nedvesítő csepp hármasával.

aosept
A hidrogén-peroxid hatóanyagú AOsept® kiváló antimikróbás hatással rendelkezik a kórokozó sejtfalának roncsolása révén, a felületi feszültséget csökkentő Poloxamer hatása pedig a fehérjék és zsírok eltávolításában, valamint a lencse nedvesen tartásában nyilvánul meg.
Konzerválószert nem tartalmaz, hiszen a víz és oxigén képződéssel járó katalizációs folyamat során a hidrogén-peroxid elbomlik, így érzékeny szeműek esetében is jól alkalmazható. Klinikai vizsgálatok szerint kompatibilis a jelenleg forgalomban lévő összes szilikon-hidrogél alapanyaggal.

solo care aqua
A multifunkciós SOLOCARE AQUA™ oldat kétféle megoldást is kínál a lencseviselőknek. A dörzsölés nélküli használat mellett 4 órás áztatás, míg dörzsölést és öblítést követően 5 perces áztatás elegendő a fertőtlenítés biztosításához, hiszen a mechanikus dörzsöléssel és az azt követő öblítéssel a kórokozók nagy többsége eltávolítható a lencse felszínéről. A speciális ezüst tartalmú antibakteriális kontaktlencsetok tovább fokozza a komplex rendszer fertőtlenítő hatását és csökkenti a tokban a biofilm kialakulásának lehetőségét.

Aquify szemcsepp kontaktlencséseknekA hialuronsav tartalmú, konzerválószermentes Aquify™ nedvesítő csepp speciális tulajdonsága sűrűségének változása pislogás hatására. Ennek következtében egyenletesen eloszlik a kontaktlencse felszínén, növeli a könnyfilm felszakadási időt, ezáltal komfortosabbá teszi a kontaktlencse viselését. Napi egyszeri alkalmazás mellett megszünteti vagy csökkenti a szem illetve a kontaktlencse száradásával együttjáró szubjektív és objektív panaszokat.

 

Dr. Bujdosó Anna Szemész szakorvos, Kontaktológus Szakmai Tanácsadó

CIBA Vision