A tranzisztoros rádió, kazettás és orsós magnók valaha a csúcstechnológiát képviselték. Korunk gyermekei azonban a cd, dvd Mp3 és Mp4 felhasználói. Változnak az idők és a technológiai fejlődés nem kerülhette el a kontaktlencséket sem.

A kezdetben oly népszerű hagyományos hidrogél kontaktlencse alapanyagokat felváltották a korszerű szilikon-hidrogél alapanyagok.

Bár a hagyományos hidrogél kontaktlencsék használata folyamatosan csökken, a piacnak még mindig a felét teszik ki. Jogosan merül fel a kérdés, miért használjuk még mindig ilyen mértékben a hagyományos hidrogél kontaktlencséket, annak ellenére, hogy az új alapanyagnak köszönhetően az új lencsék rövid és hosszútávon egyaránt sokkal több előnnyel alkalmazhatók mind az illesztők, mind a viselők szempontjából.

mondd el a szemeddel

Nézzük meg a szilikon-hidrogélekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket:

A panaszmentes lencseviselőt fölösleges átállítani.

A valóságban a szilikon-hidrogél kontaktlencsék számtalan előnyt nyújtanak, melyek a szem egészségének hosszútávon való megőrzését szolgálják. A magas oxigén-áteresztés következtében maradéktalanul teljesül a szaruhártya oxigén-igényének kielégítése még a magasabb dioptria-tartományok esetében is, mind a cornea centrumában, mind a perifériáján. Tekintettel arra, hogy az oxigén-hiányból adódó tünetek jó része csak hosszú távú lencseviselést követően okoz szövődményeket, könnyen belátható, hogy a jelenleg még panaszmentes hidrogél lencseviselőket is érdemes előbb-utóbb átállítani.

Limitált a szilikon-hidrogél kontaktlencsék paraméter-tartománya.

Kevesen veszik figyelembe, hogy az Air Optix Aqua kontaktlencsék aszférikus hátsófelszíni kiképzése következtében sokkal szélesebb görbületi tartományban illeszthetőek, mint a hagyományos szférikus hátsófelszínű kontaktlencsék. Ezért az egyetlen 8.6-os bázisgörbülettel még relatíve szélsőséges corneális görbületi tartományok esetében is van esély a jó vagy elfogadható illesztésre. A kisebb átmérőjű 8.6-os Air Optix Night&Day Aqua lencse azonban lazábban illeszkedik, így ennél szükségessé vált a szorosabb 8.4-es bázisgörbület bevezetése is. A szélsőséges paraméterekkel rendelkező lencseviselők számára, akiknél a fenti lencsékkel nem érhető el megfelelő illeszkedés, az egyedi gyártású Air Optix Individual kontaktlencsék között találunk megoldást.

Az Air Optix kontaktlencse-család tagjai az oxigén, nedvesség és depozit-rezisztencia hármas előnyét kínálják mind az illesztők, mind a lencseviselők számára. A család tagjai tórikus és multifokális verzióban egyaránt elérhetőek.

Elérkezett tehát az idő a hagyományos lencseviselőkkel megismertetni az Air Optix kontaktlencsék által biztosított rövid és hosszú távú előnyöket.

ciba vision air optix

Dr. Bujdosó Anna
szemész szakorvos, kontaktológus CIBA Vision szakmai tanácsadó

Share