Egy nagy nemzetközi visszhangot kiváltó, magyar orvosok által kifejlesztett készítményről.
Phototrop - nem csak maculadegeneráció ellen
Egy nemzetközi szemész kutatócsoport, magyar orvos vezetésével, utat tört az időskori makuladegeneráció (AMD) kezelésére. Készítményük a sejtanyagcsere, a mitokondrium működési zavarait befolyásolja pozitívan. Kezelés nélkül ez ugyanis az oxidáns anyagok termelődése mellett csökkent energiatermelést és a zsírok tökéletlen elégetését eredményezi, ami súlyosan károsítja a retina működését és a sejtek pusztulásához vezet.

A PHOTOTROP nevű készítmény a makuladegeneráció kezelésére sikeres klinikai vizsgálattal (kettősvak, placebo-kontrollált, randomizált) rendelkezik. Ma már több éves tapasztalat is igazolja, hogy az AMD korai stádiumában a készítménnyel történő kezelés hatására jelentősen javultak a szemfenéki elváltozások. (Fehér és mtsai, 2005)

az egészséges és AMD-s szem képe

A PHOTOTROP összetevőinek kölcsönhatása javítja a fotoreceptor/pigmenthám zsíranyagcseréjét, csökkenti a reaktív oxigéngyökök képződését, fokozza a sejtenergia képződését és javítja a fotoreceptor sejtek regenerációját. Alkalmazásával megelőzhető a lipoid természetű anyagok lerakódása és a drusen képződése és elősegíti a már lerakódott zsírok felszívódását, amely együtt jár a látásfunkciók stabilizálódásával, sőt, korai stádiumban történő kezelés esetén akár javulásával. Megfelelő kezelés nélkül az AMD súlyos és maradandó vaksághoz vezet.

Kutatásaik kiindulópontja, hogy az „oxidáns anyagok egyik forrása a mitokondrium, ahol a tápanyagok elégetése, a sejt működéséhez és életben maradásához elengedhetetlen energia termelése zajlik. A vörösvértestek kivételével minden sejtben vannak mitokondriumok, annál több, minél több energiát használ fel adott sejt. Ebből következik, hogy a mitokondriumkárosodás valószínűsége az ideg- és szívizomsejtekben a legnagyobb. A látóhártya is ebbe a csoportba tartozik. Jellegzetessége még, hogy a fényérzékelő sejtek, az ún. fotoreceptorok membránjainak 10-15%-a még normális körülmények között is naponta elhasználódik a fény hatására, ami a sötétben regenerálódik. Pontosabban a fény által károsított membránok egy részét újra felhasználja, de egy jelentős részét a mitokondriumban elégeti. Ez a folyamat a fotoreceptorokban a legkifejlettebb valamennyi sejtünket figyelembe véve a többi sejthez viszonyítva is. Ezért találtuk ideális modellnek a makuladegenerációt az időskori betegségek tanulmányozására.” (Fehér és mtsai,2005)

maculadegeneráció (AMD)
Az AMD kialakulásának veszélyét több tényező is fokozza és kórtanilag nagyon hasonlít az egyéb korral járó neurodegeneratív betegségekhez (Alzheimer, Parkinson betegség, diabeteses neuropátia). Ma már cáfolják a korábbi feltevést, miszerint e betegségek kialakulásában az oxidáns anyagok, az ún. reaktív vagy szabad oxigén gyökök játszanák a főszerepet. Így a nagy adag antioxidáns vitamin és cink fogyasztása helyett melyet gyakran luteinnel kiegészítenek, más kezelési mód ajánlott! Ezek bevitele ugyanis nem befolyásolja a betegség lefolyását, csak a súlyosabb komplikációk kialakulását segíti elkerülni, olykor azonban fatális mellékhatásokat okozva.” „Ma már számos tapasztalat áll rendelkezésre az antioxidáns kezelés hatására vonatkozóan, melyek kis adagban kis hatást, nagy adagban káros hatást fejthetnek ki.” Ez derült ki például az E vitaminról, a karotinoidokról és az utóbbi időben sokat reklámozott luteinről is. A nem várt mellékhatás azzal magyarázható, hogy az oxidáns anyagok felhalmozódása nem ok, hanem okozat.”

Az említett orvoscsoport feltevéseit az elmúlt időkben több nemzetközi kutatócsoport is igazolta vizsgálatával. Eredményeik megerősítették a több tízezer beteg több éves megfigyelésével az omega 3 és a koemzim Q10 szerepét más, az időskorral járó, megbetegedésekben is.
Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének Szemészeti Központjából betegek genetikai vizsgálatával igazolták, hogy a mitokondriumokban van egy olyan elváltozás, ami jellemző az AMD-re. Ez egy enzim működési zavarát okozza, ami az oxidáló hatású anyagok keletkezését eredményezi. Ennek az enzimnek a kulcsmolekulája a koenzim Q10, ami a PHOTOTROP egyik alkotórésze. A közlemény hivatkozik arra, a munkára, amit 2005-ben a Neurobiology of Aging című rangos nemzetközi szakfolyóiratában jelentettek meg a PHOTOTROP-ról. (Sangiovanni és mtsai, 2009). Ezzel egyidejűleg Ausztráliából 3654 beteg 10 éves megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az omega3 zsírsav, melyet a PHOTOTROP is tartalmaz, csökkenti a korai AMD kialakulását.
A korai AMD, az Alzheimer betegség, az időskori elbutulás/dementia és az időskori szívbetegségek közt kapcsolat, van. A PHOTOTROP összetételénél fogva nemcsak az időskori makuladegeneráció lefolyását javítja, hanem az agy és szív időskori betegségeit is.