Elena Garcia Rubio, a Spanyolországi Nemzeti Optometriai intézet igazgatója vizsgálta, hogy a kontaktlencsék miért jelentenek intelligens választást a látáskorrekciót igénylő gyermekek számára:

Amikor az optometrikusokat és az optikusokat megkérdezzük, hogy miért nem írják fel a kontaktlencséket gyermekek számára, gyakran azt a választ kapjuk, hogy a 12 év alatti gyermekek nem eléggé felelősek a lencsék megfelelő ápolásához.

Miközben egyetértek azzal, hogy az optikusnak és a szülőnek ki kell dolgoznia a lencse viselésével és ápolásával kapcsolatos szabályokat, saját tapasztalatom szerint a kontaktlencsék hihetetlen szerepet kaphatnak a gyermek felelősségérzetének növelésében. Amint a gyermekek felismerik a kontaktlencse-viselés előnyeit, és megfelelően elmagyarázzák nekik, hogy a kontaktlencse-viselés feltétele a lencsék megfelelő ápolása, az ápolás a legtöbb esetben többé már nem jelent problémát.

Gyermek kontaktlencse

A megfelelő lencse kiválasztása

Annak az eldöntése, hogy milyen életkorban írható fel a gyermekeknek a kontaktlencse, attól függ, hogy a gyermek milyen látási problémában szenved. Vannak olyan esetek, amikor szükséges a kontaktlencse felírása, más esetekben pusztán csak egy lehetőséget jelent.

Másodsorban ez a gyermek szándékától is függ, valamint attól, hogy a szülők mennyire állnak készen arra, illetve mennyire érdekli őket, hogy a gyermek kontaktlencsét viseljen. Az optikusnak figyelnie kell a páciens napi tevékenységére és nem csak azokra a gyermekekre kell figyelnie, akik folyamatosan aktívak, hanem azokra is akik aktívak szeretnének lenni.

Gyakran találkozhatunk azzal a helyzettel, aktív vagy fizikai tevékenységek során szemüveget hordó gyermek a szemüveg eltörése vagy sérülése miatti félelem miatt akadályozva érzik magukat. Az optikus számára fontos annak a felismerése, hogy a páciens részt kíván e venni az ilyen tevékenységben, és ennek függvényében egy olyan megoldás kidolgozása, amely megfelel a gyermek életstílusának. Az optikus, a szülő és a gyermek közötti jó kommunikáció kifejezetten fontos szerepet kap.

A gyermek igényeinek felismerése mellett az optikusoknak figyelembe kell venniük, hogy szülő milyen elvárásokat támaszt a gyermek szemének egészségével kapcsolatban. Az optikusnak biztosnak kell lennie abban, hogy a szülők nincsenek félrevezetve és világosan megértik a kontaktlencse-viselés előnyeit a szemüvegviseléssel szemben, valamint felismerik a kontaktlencsék használatának korlátait és azt az elkötelezettséget, amely a lencsék tisztításának, kezelésének és cseréjének felügyeletéhez szükséges.

Végső soron a kontaktlencse-választást az életkor, a kontaktlencse használata melletti érvek, a használat típusa és a paraméterek elérhetősége határozza meg, valamint az, hogy a szülők készen állnak-e a lencsék napi felhelyezéséhez és eltávolításához.

Azoknak a gyermekeknek az esetén, akiknek a kontaktlencse kezelésében, tisztításában és cseréjében a szülők segítenek, a legjobb választást a hetente vagy havonta eldobható kontaktlencse lehet, az elérhető paraméterektől függően. A szülők legfeljebb két hét után a kontaktlencse használatát, és nem okoz gondot számukra azok kezelése. Amint azt tapasztalják, hogy könnyen felhelyezik és eltávolítják a lencséket, javasoljuk a napi használatra történő áttérést naponta, kéthetente vagy havonta eldobható lencsékkel.

A kontaktlencse használata gyermekeknél

Kisgyermekeknél a kontaktlencse megfigyelését az optikusnak a réslámpás megfigyelés előtt kézi Wood lámpával kel végeznie. Bár a réslámpa ugyanannak a feladatnak az elvégzésére használható, a kisgyermek réslámpával történő vizsgálata nem megfelelő választás, mert még a kézi lámpával a fényt visszük a gyermekhez, a réslápma esetén a gyermeket visszük a fényhez. A kézi lámpa használatával a gyermek a vizsgálat alatt a rendelő bármilyen pontján kényelmesen elhelyezkedhet.

Az egyes ellenőrzések során az optikusnak el kell távolítania a lencséket és fluoreszkáló fénnyel le kell ellenőrizze, hogy a szaruhártya oxigénellátása megfelelő-e. Ha a felhelyezési folyamat során komplikációk lépnének fel, a gyermek kényelmetlenül érzi magát a lencse viselése közben, hosszú ideig nehezen tolerálja a lencsét vagy a szeme gyakran bevörösödik, az optikusnak a lencsét más anyagú, víztartalmú és esetenként más tárolási oldatú lencsére kell cserélnie.

Egyre nagyobb számú gyermek és felnőtt szenved vegyszerekkel szembeni allergiában vagy intolarenciában. Ennek kiszűrésére egy lehetőség, ha napi viselésű lencsét ajánl az optikus, melyet naponta eldobhatnak és nincsen szükség a lencse ápolására. 

A kontaktlencse-elhagyás egyik legfőbb oka a motivációhiány és az allergia, valamint az, hogy a szülőknek nincs idejük a lencsék felhelyezésére és eltávolítására. Szerencsére a rendelkezésre álló anyaglehetőségek, a viselési típusok és a lencseparaméterek tartományának sokfélesége lehetővé teszi, hogy az optikusok csaknem a legtöbb helyzetre és igényre képesek megoldást nyújtani.