Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, miszerint a monitor károsítja-e a szemet? Egyáltalán nem meglepő, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, hiszen mindannyian egyre több időt töltünk a monitor előtt a munkánkból kifolyólag vagy pusztán kikapcsolódás céljából.

Gyakran tapasztalhatjuk akár saját bőrünkön is, hogy a hosszas számítógéppel végzett munka során a szemünk elfárad. Ez nemcsak kellemetlen érzés, hanem olykor fájdalommal, irritációval is járhat. Pedig számos vizsgálat bizonyította, hogy a képernyő nagyon alacsony vagy egyáltalán semmilyen káros ionizáló sugárzást nem bocsát ki normál használat során, még akkor sem, ha rendszeresen, napi több órát ülnek előtte.

számítógép előtti munka

De akkor mégis mi váltja ki ezeket a panaszokat?

A szemünk az evolúció során inkább a távoli látáshoz alkalmazkodott és csak az elmúlt 20-30 évben használjuk egyre gyakrabban a közeli nézéshez, ezért a szemünk könnyebben elfárad és a belső szemizmok állandó munkájából, valamint a szemlencse közeli fókuszálásából adódóan szem körüli fájdalom jelentkezhet.

A szem fájdalmát, kifáradását a szem kiszáradása is okozhatja. A képernyőt nézve ugyanis szemrésünk kitágul, ritkábban pislogunk (normál esetben 22-szer percenként, míg olvasás közben mindössze 7-10-szer), így a könnyfilm sokkal gyorsabban elpárolog, melynek következtében szúró érzést, kivörösödést, nehezebb pislogást és könnyezést tapasztalhatunk. Fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén előfordulhat, ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatók a munkahely átrendezésével vagy megfelelő monitorszemüveg viselésével. Ez utóbbi minimális + irányú dioptria átmenetével csökkenti a szem közelre történő munkavégzését a számítógép előtt ülve.

Mit tehet a szemszárazsági panaszok ellen?

  • 1. Óránként pár percre forduljon el a monitortól és pihentesse a szemét
  • 2. Próbáljon meg tudatosan pislogni.
  • 3. Ha szükséges, használjon műkönnyet a szem nedvesen tartására
  • 4. Ügyeljen arra, hogy a monitor megfelelő távolságra, kb. 50cm-re legyen Öntől
  • 5. A képernyő tetejét helyezze a szem vonala alá, így kevésbé erőlteti meg a szemét
  • 6. Az írott anyagokat, amiket munka közben használ, helyezze közelebb a képernyőhöz, így minimalizálható a fej- és szemmozgás
  • 7. A megvilágítás a munkahelyén ne legyen túl erős, így kiküszöbölheti a monitoron a visszatükröződést
  • 8. Portalanítsa rendszeresen a képernyőt, hogy tiszta képet láthasson
  • 9. Ügyeljen a helyes testtartásra!