Milyen távcsövet vegyünk?

Előbb utóbb megfogalmazódik bennünk, vajon milyen távcsövet is vegyünk. Segítségképpen persze a teljesség igénye nélkül megpróbálom összefoglalni mindazokat az információkat, amik megkönnyíthetik a választást. A lényeg az, hogy a célnak a legmegfelelőbb távcsövet válasszuk ki, de mivel az árak között nagy az eltérés, érdemes végiggondolni hogy milyen igényeket támasztunk a távcsövekkel szemben.

Két nagy csoportba oszthatjuk őket:

1. Monokulárok (egycsövű)

2. Binokulárok (kétcsövű)

A monokuláris távcsöveknek még mindig elég nagy a népszerűségük, de már egyre kevesebb van belőlük forgalomban. A legjobban elterjedtek a binokulárok, bár az optikai törvények, és a fizikai tulajdonságok mindkettőre ugyanúgy vonatkoznak, ezért a jó tanácsokat érdemes megszívlelni, bármilyen távcsövet is szeretnénk vásárolni.

távcső

A távcsöveken szereplő paraméterek:

A burkolaton szinte minden esetben két számot látunk. Az első szám a nagyítást, a második az objektív átmérőjét jelöli milliméterben. Vegyünk egy példát. Rendkívül elterjedt a 7×50-es távcső. Ez azt jelenti, hogy a távcső nagyítása 7-szeres, az objektív átmérője pedig 50mm. Hogy ez miért is fontos? Ha növelem a nagyítást, csökken a kép fényessége, tehát a távcső fényereje. Ezt úgy kompenzálják, hogy növelik az objektív átmérőjét, így nagyobb felületen juthat be a fény. A fényerő akkor nagyon fontos, amikor szükség van arra, hogy a szürkületben is jól lássunk, pl. vadászatnál. Ha valaki kiránduláskor szeretné használni a távcsövet, ami főleg nappali világosságban történik, nem annyira fontos a nagy objektív. Ma már megvásárolhatunk olyan kis méretű távcsöveket is, amik kis helyen, akár egy övtáskában is elférnek, könnyűek, használatuk rendkívül egyszerű. Gondoljunk bele, nem mindegy, milyen súlyt kell egész nap cipelni.

Vigyázni kell a nagyítás megválasztásakor. Tévhit, hogy annál jobb egy távcső, minél nagyobb a nagyítása. 10x-es nagyítás felett nagyon nehéz kézben megtartani a csövet, hiszen a kézremegést is „megnöveli”, és így a kép élvezhetetlenné válik. Ha valakinek mégis ilyen igénye van, mindenféleképpen állványt javasolunk.

A másik fontos paraméter a látómező nagysága. Ezt kétféleképpen is jelölhetik. Az egyik a látómező nagysága fokban. Jelen példánál maradva pl.6.5 fok. Ezt a paramétert megadhatják méterben is, ez azt jelenti, hogy egy 1000m messze elhelyezkedő képzeletbeli egyenesből hány métert látunk, pl: 111m/1000m.

Milyen nagyítót vegyünk?

A nagyítás kétféle lehet:
Lineáris és szögnagyítás

Optikai műszerekben a szembe érkező fénysugár látószöge nő. Ezért itt szögnagyításról beszélünk. Ez lép fel az egyszerű nagyítók/lupék/ esetében is. Maximális nagyítást úgy érhetünk el, ha a szemünk elé tesszük a lencsét.

nagyító

Lupék fajtái

Olvasó lupe :

2-3X-os nagyítás, 2,5X-es általában műanyag lencse műanyag foglalatban.

Zsebnagyító:

Gyengénlátóknak és precíziós munkát végzők számára egyaránt hasznosak az összecsukható, praktikus nagyítók, amelyek modelltől függően 3x-10x nagyításig adnak korrekt színű és torzításmentes képet.

Kézinagyító:

A sokoldalúan használható kézi nagyítók aszférikus felületkialakítással készülnek, ezáltal maximálisan torzításmentes képet alkotnak. 1,5-től 5-szörös nagyítású változatban kaphatók. A jobb minőségű nagyítókba lévő lencsék felülete antireflex tükröződésmentesítő bevonattal készül, amely megkönnyíti használatukat, a kemény lakk réteg pedig tartósan védi a használat során keletkező apróbb karcolódásoktól.