Látni és Látszani! országos közlekedésbiztonsági kampányA „Látni és látszani” az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság és az XMEDITOR közös közlekedésbiztonsági kampánya, amely 2012 óta törekszik arra, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára.
A 2012-ben életre hívott akció folyamatos sikerét alapul véve, idén is útjára indul a „Látni és látszani” elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampány.

A „Látni és látszani” kampány első sorban az autósokért van, de végső soron minden egyes közlekedésben részt vevőt véd! A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása, és a kampány segítségével a gyorsabb közúti ellenőrzés elérése.

A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért a baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos! Az országos kampány részeként a járművezetőknek ismét lehetőségük van az akcióhoz csatlakozott szervizekben díjmentesen megvizsgáltatni a gépjárművük láthatóságát biztosító alkatrészeket, továbbá a regisztrált optikusoknál ingyenesen ellenőriztetni látásukat, valamint szaktanácsadásban részesülni.

Látni és Látszani! országos közlekedésbiztonsági kampány

A kampány keretében tehát a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetőinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit és egy optikába, ahol ingyen ellenőrzik, hogy szemük milyen állapotban van, szükségük van-e szemüvegre, jól látnak-e, megfelelő e a most hordott szemüvegük.

Ezen szolgáltatások igénybevétele 2017. október 16. és december 8. között biztosított.

Az akcióban részt vevő autósok igazolólapot kapnak a minősített szervizektől, és az optikáktól is, amelyet az igazoltató rendőrnek be lehet mutatni az ellenőrzés során, mert a rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás ezáltal.

A www.latnieslatszani.hu címen megtalálhatók a résztvevő szervizek és optikusok elérhetőségei. A hivatalos honlapon ráadásul lehetőség van arra is, hogy az optikus- és szervizkereső alkalmazás segítségével megtalálják az otthonukhoz legközelebb eső regisztrált partnert.
A Látni és látszani kampányhoz tartozó, folyamatosan frissülő információk a www.facebook.com/latnieslatszanikampany címen, az esemény hivatalos Facebook-oldalán, is megtalálhatóak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ifHfM9-R1Tk[/youtube]

A kampány a térítésmentes vizsgálatok mellett rendőri intézkedésekkel is kiegészül, mikor is kiemelten ellenőrzik a közlekedésben résztvevő járművek láthatóságát.

2016. őszén pedig országos fokozott közúti ellenőrzésre kerül sor, mely során a rendőrség a világítási szabályok megtartását ellenőrzi valamennyi jármű, kiemelten a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vonatkozásában.

A járművezetőknek a díjmentes vizsgálatokra 2017. október 16-tól van lehetőségük egészen az akció végéig, vagyis december 8-ig – a fokozott, célirányos rendőri ellenőrzésekre kb. a kampány közepétől számíthatnak a közlekedők. Az ellenőrzés folyamata meggyorsítható, ha az autósok felmutatják azt az igazoló lapot, melyet a regisztrált szakszervizekben és optikákban kaptak az elvégzett vizsgálatok után.

Látni és látszani

A kampány során közel háromszáz autós szakszerviz és mintegy száz optika állt a Látni és látszani szlogen mögé, míg a másik oldalon csaknem 21 ezer autós csatlakozott a kampányhoz, ily módon is kifejezve, milyen fontos számukra a biztonságos közlekedés. Gyakori hiányosság volt a kiégett izzó (elsősorban a rendszámvilágítás hiányzott), a matt lámpabura, valamint az utólagosan beszerelt xenonszett. Az optikusok megfogalmazása szerint részükről a legfőbb probléma abból adódott, hogy nagyon sokan egyszerűen nem vesznek tudomást látásuk romlásáról.

Ha pedig a baleset-megelőzés témakörét Ön is szívén viseli, további akciókról és kampányokról értesülhet és hasznos vezetéshez kapcsolódó cikket olvashat a www.baleset-megelozes.eu oldalon.