Távollátás

Hypermetropia - távollátásEz a látási hiba igen alattomos, mivel fiatalabb korban többnyire gyanútlan, állandó megerőltetés útján kompenzáljuk. Általában a távollátók igen jól látnak messzire, közelre azonban szemlencséjüket domborítani kell, mint a normál látóknak olvasáskor. Közelre természetesen erősebben kell domborítani a szemlencséjüket és ehhez több erő szükséges. Laza állapot csupán alvásnál vagy megfelelő szemüveg alkalmazásával következik be.
Teljes cikk: Távollátás

 

Öregkori látás

bifokális lencseAz ilyen látási problémát presbyopiának vagy öregkori látásnak nevezzük. Sokan helytelenül öregkori távollátásról beszélnek, mivel a közellátás erőssége romlik. Öregkori látóvá válunk kb. a 40-es éveink közepétől.
Aki mindig távollátó volt, valamivel hamarabb veszi észre, aki rövidlátó volt az egy kicsit később.
Teljes cikk: Öregkori látás

 

Mi az astigmia?

astigmiaAz astigmia a fénytörési hibák egyik típusa, melynek hátterében igen gyakran a szaruhártya szabálytalan alakja áll.
Az asztigmia általában rövid- vagy távollátással jár együtt. Okozhat torz és homályos látást, amely leginkább ahhoz hasonlít, mintha egy görbe tükörbe néznénk bele. Még akkor is, ha a látásélesség többé-kevésbé tiszta, fejfájás, hunyorgás kísérheti az enyhe fokú astigmiát.
Teljes cikk: Astigmia

 

Mi a myopia?

myopiaA myopia vagy más néven rövidlátás a szem fénytörési hibája. A rövidlátó közeli tárgyakat élesen lát, de problémája akad a távoli tárgyakra való fókuszálással. A rövidlátás bármilyen életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermekkorban kezdődik és folytatódhat felnőttkorban is. A rendszeres szemvizsgálatnak rendkívüli jelentősége van a myopia korai felismerésében.
Teljes cikk: Myopia

 

Mi a presbyopia?

presbyopiaA presbyopia a kor előrehaladtával jelentkező természetes folyamat, amelynek során a szemlencse veszít rugalmasságából, megnehezítve ezáltal a közeli tárgyakra való fókuszálást. Gyakran ezt vesszük észre, amikor például étteremben a menü elolvasásához távolítani kell az étlapot annak érdekében, hogy tiszta, éles képet láthassunk.
Az alkalmazkodó képesség elvesztése látszólag úgy tűnik, hogy egyik pillanatról a másikra történik.
Teljes cikk: Presbyopia

 

Mi a hypermetropia/hyperopia?

hyperopiaAmennyiben távoli tárgyakat élesen lát, de problémája akad a közeli tárgyakra való fókuszálással, Ön nagy valószínűséggel távollátó. Kezeletlen távollátás gyermekeknél olvasási nehézségeket, illetve a szem megerőltetését okozhatja.
Átfogó szemvizsgálat szükséges ahhoz, hogy a távollátást kiszűrjék, az általános iskolai szemészeti vizsgálatokon a tünetek gyakran rejtve maradnak.
Teljes cikk: Hyperopia