A „Látás Hónapja” – október

A Látás hónapja kampány – hála a támogatóknak – minden évben október hónapban kerül megrendezésre.
A kezdeményezés honlapján www.latasellenorzes.hu pedig minden évben közzé teszik a részt vevő optikák pontos listáját, valamint sok hasznos cikket a látás témakörében.

A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében 2017. október 1. – 30. között ismét megrendezésre kerül tehát a „Látás Hónapja” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek keretében az országos akcióban résztvevő vizsgálati pontokon ingyenes látásellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülnek az érdeklődők.

látás hónapja

Mi is a látás hónapja valójában?

A Látás hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optika szakma által közösen létrehozott kampány.
A szervezők, szakmájukat tisztelve, szívükön viselik a magyarországi látáskultúrát. Egy olyan társadalmi célú, országos összefogást kívántak létrehozni, mely által OKTÓBER hónapban egy költség nélküli, térítésmentes látásellenőrzésben, szakmai tanácsadásban részesítik azt, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresi. Ezáltal a magyar lakosság látáskultúráját kívánják fejleszteni, éles látás iránti igényét kívánják felkelteni.

Ez mindannyiunk közügye, mert megfelelő látásélességgel biztonságosabban közlekedhetünk, kényelmesebben végezhetjük a munkánkat, és teljesebb életet élhetünk. Amennyiben úgy érzi, hogy látása nem kielégítő, bármilyen problémája akad a látásával, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy milyen a látásélessége, keresse az Önnek legmegfelelőbb optikát.

Az Egészségügyi Minisztérium is felkarolta a kezdeményezést, az Országos Baleset – megelőzési Bizottság pedig külön partnerének ismeri el kampányt, így a Látás Hónapja különösen nagy támogatottságot élvez.
A látás hónapja szervezők ezúton is köszönik a támogatóknak, elsősorban a magyarországi optikai üzleteknek az önzetlen anyagi és erkölcsi támogatást, illetve a kampányban résztvevő üzletek dolgozóinak, hogy felvállalták ezt a nagy munkát.

Reméljük, hogy Ön is él a lehetőséggel és találkozunk októberben a látás hónapja kampány alatt egy az Ön látásáért is tenni kívánó optikai üzletben.

Miért született a program?

A 2005-ben indult Európa szinten is egyedülálló „Látás Hónapja” akciós kezdeményezés célja a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára való figyelemfelhívás volt. Az országos és egységes megjelenéssel, kísért rendezvénysorozat iránti érdeklődők rendkívül magas száma igazolta, hogy az optikai piac szereplőinek egységes fellépésével és közreműködésével tehetünk a magyarországi látáskultúra fejlődéséért, és az éleslátás iránti igény kialakításáért.

október a látás hónapja

A program céljai

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel szemben Magyarországon közel 1.5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. Szeretnénk elérni, hogy az ez évi kampány során ezek az emberek is felkeressék az akcióban résztvevő üzleteket látásuk felülvizsgálata céljából.

Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen, vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel szükségessége már mindenki által elfogadott tény, ezzel szemben látásunk és legfontosabb érzékszervünk a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk. Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

Mindemellett az éleslátás egy olyan életminőséget befolyásoló szükséglet és egyben lehetőség is, melynek köszönhetően sikeresebbek lehetünk a munka, a sport vagy tanulmányaik során, röviden teljesebb életet élhetünk. Egy helyesen elkészített szemüveg vagy kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet, a pontos munkavégzés, vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvétel, hiszen a világ nem alkalmazkodik látásunkhoz.

A szemüveg egy „szükséges rossz” szemlélet szerencsére az elmúlt évek során sokat változott, mégis még mindig sokan vannak azok, akik tudják, hogy nem látnak jól, mégsem hordanak szemüveget vagy kontaktlencsét. Első szemüvegvásárlásunk előtt legtöbbünkben felmerülő félelmeik miatt,- úgymint a szemüveg hátrányosan befolyásolja megjelenésüket, mit szól hozzá a környezetük, szemüveget viselni kényelmetlenségekkel jár – sokan döntenek úgy, hogy inkább nem látnak jól.

Napjainkban a szemüveg egyszerű látásjavító eszközből, megjelenésünk egyik legmarkánsabb kiegészítőjévé vált, hiszen az arcunkon viseljük, amit a statisztikák szerint elsőként a legtöbben néznek meg. Az optikai üzletek szemüvegkeret szín és formaválasztéka garantálja, hogy megtaláljuk az egyéniségünkhöz, stílusunkhoz legjobban illő és azt kiegészítő szemüveget. Szemüveget viselni divat, amit az is bizonyít, hogy ritka az a divattervező, aki ne foglalkozna szemüvegkeret tervezésével, tehát a jó megjelenés érdekében rosszul látni, vagy szemüveget hordani ma már nem eldöntendő kérdés.

Amennyiben a szemüveggel szemben támasztott ellenérzéseinket nem tudjuk legyőzni, jó megoldást jelenthet a kontaktlencse viselése. Napjaink korszerű alapanyagból, valamint fejlett technológiával készült kontaktlencséi maximális kényelmet és kiváló látásélességet biztosítanak. A kontaktlencse viselés ma már egy egyszerű, kényelmes hétköznapi dolog. Választhatjuk állandó viseletre szemüveg helyett, vagy csak alkalomszerűen sportoláshoz, vagy csak azért, mert szeretnénk időnként változtatni megjelenésünkön. A nappali viseletű kontaktlencsék mellett ma már léteznek akár 1 hónapig is folyamatosan éjjel-nappal hordható termékek, míg igényeink szerint találunk akár egynapos viseletre való kontaktlencséket is.

Az akció további célja az előre gyártott szemüveg viselésének veszélyeivel kapcsolatos tájékoztatás.
A szemüveg egy, a saját adottságaink, fiziológiás jellemzőink alapján készült eszköz, hiszen a két szem távolsága páciensenként eltérő, akárcsak a két szem dioptria igénye. Az előre gyártott egyen szemüvegek az átlagos adatokat veszik figyelembe, – olyan ez, mintha abból kiindulva, hogy a magyar férfi és női népesség együttes, átlagos cipőmérete 40-es, mindenkinek 40-es egyen cipőt ajánlanánk. Kezdeményezésünkkel szeretnénk elérni, hogy azok az emberek, akiknek dioptria korrekcióra van szükségük a helyes korrekciójú, minőségi és szakszerűen elkészített látásjavító eszközöket – szemüveget vagy kontaktlencsét viseljenek.

minden évben október a látás hónapja

A rendszeres szemvizsgálat fontossága

Az egészséges szem fontosabb a tisztán látásnál. Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van. Szemüveggel is csak kartávolságra lát a nők 5%-a és a férfiak 3%-a. A lakosság 20%-a látáskorrekcióra szorul, a társadalom elöregedésével ez a szám tovább nő. Látásunk megóvásával mégis alig foglalkozunk, holott ez teljesítőképességünk elengedhetetlen feltétele is.

Látásunk az életkorral egyenes arányban romlik. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni a szemünk, 45 évesen már csak háromhoz. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. Ekkor kezdődnek el a súlyosabb betegségek is, például a zöldhályog. Az alkalmazkodóképesség teljes hiányát 65 évesen érjük el, ebben a korban megnő a szürkehályog felbukkanásának veszélye is.

A látásproblémák a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából fakadnak, melyek szemüveggel vagy kontaktlencsével jól korrigálhatók, így nem tekinthetők betegségnek. Ha a szem a retina (szem ideghártya) előtt töri meg a fénysugarakat, akkor rövidlátásról, ha a retina mögött, távollátásról beszélünk. Az előbbieknek „mínuszos”, utóbbiaknak „pluszos” lencsére van szükségük.

Ha a távollátást nem fedezik fel idejében, már 3 éves kor körül, akkor elveszíthetjük térlátásunkat és a kezelés elmulasztása kancsalsághoz is vezethet. Ha 40 év felett az olvasási távolság meghosszabbodásához nem társul egyéb fénytörési hiba, akkor szemüvegre csak az olvasásnál lesz szükségünk, egyébként zavarja látásunkat. Nincs tehát olyan életkor, amikor felesleges a szemvizsgálat.

A jó látás feltétele az optikailag tökéletes lencse és a megfelelő korrekció. Az ehhez szükséges szemvizsgálatot az optikai üzletek optometrista szakemberei is elvégzik. Az optometrista ellenőrzi a látást, megméri a fénytörési hibát, majd a legmegfelelőbb típusú lencsét ajánlja. Betegségre (szürkehályog, zöldhályog) – utaló jel esetén szemészhez küldi a pácienst, aki kezeli a szembetegségeket.

Önkéntes egészségpénztári tagoknak a szemvizsgálat és az új lencsék vásárlása megtakarítással jár. A pénztártagok megtakarításaikat gyógyászati segédeszközök – így szemüveg, kontaktlencse vásárlására is fordíthatják, melyhez orvosi beutaló sem szükséges. Emellett a lencsékre és a szemvizsgálatra nagyobb hálózatok esetében /Opticnet Partner – Szakértő látszerész/ további kedvezmények is járnak. Októberben az ország több optikai üzletében ingyenes a szemvizsgálat is.